In Memoriam: Claudine Mukeshimana

1 sep 2020

Claudine Mukeshimana Voorzitter

Claudine is geboren op 28 oktober 1970 te Maraba in Rwanda. Zij was de dochter van Aloys SIBOMANA, een zeer geliefde, sociaal bewogen burgemeester van haar geboorteplaats, een rurale streek in de heuvels van de Provincie Zuid (Rwanda). Hij bekommerde zich over zijn burgers, de armste burgers eerst. Dit heeft Claudine blijven inspireren.

Zij had ook haar moeder (Seraphine MUKANKUSI) zeer lief en bewonderde haar voor haar werkkracht, haar kennis van planten en kruiden, haar ondernemerschap: allemaal eigenschappen die Claudine ook in haar leven integreerde.

Reeds als tiener had ze een grote drang naar autonoom handelen, een jonge vrouw met ambitie. In haar gemeenschap werd ze gezien als een rebel maar dat deerde haar niet. Ook niet wanneer ze, als alleenstaande moeder, reeds twee kinderen had vóór ze 21 werd.

Na haar studies in Agronomie (1994) kon ze voor World Food Program werken als lokale project-manager. Zo kon ze voor haar kinderen, haar moeder en directe familieleden zorgen.

In 1995 was ze door de genocide genoodzaakt om met haar twee jonge kinderen te vluchten naar België. Kort na haar aankomst in Sint-Joris-Weert kwam ze in contact met pastoor Guy en vond ze in hem een tweede Papa.

De volgende jaren studeerde zij voort in België: Bachelor in Toerisme, opleiding tot Web Developer, Nederlands in ILT-Leuven en Master in Political and Social Economics in UCL (Orientation: Design and management of development projects).

In 2003 besloot ze om een Afrikaans restaurant te openen in Leuven, genaamd ISIMBI. Hetzelfde jaar werd ze ook voorzitter van de vzw UMUBANO-BISA, dat ze samen met twee Rwandese vriendinnen oprichtte met het doel benefietacties te organiseren om arme alleenstaande moeders met jonge kinderen in Rwanda te ondersteunen.

Tijdens de eerste benefietactie in Herent ontmoette ze Em. Prof. Luk Cannoodt, waarmee ze sindsdien een hecht team vormde. Samen lanceerden ze het IMPORE-project (Improving Maternal and Pediatric Outcome: the Rwandan Experience) met als doelstelling een significante daling in moeder- en kindersterfte te helpen realiseren in het district HUYE (Zuiden van Rwanda). In 2006 zijn ze in Leuven gehuwd, 5 jaar later adopteerden ze een Rwandese baby, genaamd Sam.

In de daarop volgende jaren zagen verschillende nieuwe projecten het levenslicht: Chez Marraine, een tijdelijk opvangtehuis voor baby’s; Opvolging van baby’s met laag geboortegewicht; Begeleiding van arme tienermoeders tot naaister; Strijd tegen ondervoeding van jonge kinderen; Samenwerking met een rurale school in SIMBI, etc…

In 2017 werd de Rwandese partner (NGO UMUBANO-IMPORE ) nationaal erkend door de Rwanda Governance Board en wordt de naam van de Vlaamse vzw gewijzigd naar vzw IMPORE. Claudine bleef voorzitter tot haar plotse overlijden op 1 september 2020.
Zij heeft zich al die jaren ten volle ingezet voor de strijd tegen de armoede die nog heerst in haar streek. Zij wilde vooral het levenslot verbeteren van de meest kwetsbare kinderen, en hen een toekomst geven. Mede dankzij haar zijn vele kinderen nu nog in leven, zijn ze niet meer ondervoed, leven ze in een liefdevol gezin, kunnen zij naar school en hebben ze toegang tot gezondheidszorg telkens wanneer dit nodig blijkt.