Doe Mee

Noord/Zuid Activiteiten om samen te werken

vrijwilligerswerk

We krijgen geregeld de vraag, vooral van Vlaamse jongeren, of het mogelijk is om als vrijwillig(st)er te mogen betrokken worden bij onze sociale projecten in Rwanda. Dit is inderdaad mogelijk. Wij werken bijvoorbeeld al vele jaren samen met Bouworde Vlaanderen.

Jongeren tussen 21 en 30 jaar nemen best rechtstreeks contact op met deze organisatie om meer informatie te bekomen over de deelname aan een bouwkamp.

Let op: In 2019 zal er uitzonderlijk geen bouwkamp doorgaan in Rwanda.

Een tweede mogelijkheid is betrokken te worden bij een project dat zich richt op het ondersteunen van leerlingen met leerproblemen in een rurale school voor lager onderwijs in de Sector SIMBI (HUYE District) in het zuiden van Rwanda. Wij werken in dit kader samen met de vzw UMWANA. Voor meer info over de mogelijkheid om als vrijwillig(st)er te werken in die school kan je best de volgende website consulteren:

www.umwana.net

Tenslotte komt het ook voor dat enkelingen voor enkele weken als vrijwillig(st)er willen komen werken in Chez Marraine of één van onze andere projecten in Rwanda.

Vorige jaren hebben op die manier al verschillende Vlamingen aan onze projecten deelgenomen en zijn ze uiterst tevreden naar België weergekeerd.

Na intens overleg met de geïnteresseerden wordt een activiteitsplan uitgewerkt die zowel rekening houdt met de verwachtingen en deskundigheden van de kandidaat-vrijwillig(st)ers als met de prioritaire plaatselijke noden, vertrekkende van de doelstellingen van onze vzw en onze partner (Rwandese NGO).

stages

Studenten die in het kader van hun opleiding stage wensen te doen in Butare kunnen ons contacteren om na te gaan of wij hen kunnen helpen met de praktische organisatie (geen inhoudelijke supervisie) tijdens hun verblijf in Butare.

Zij kunnen ook betrokken worden bij de uitvoering van één van onze projecten, naar keuze. Dit kan in het kader van hun stage of in hun vrije tijd.

Dit veronderstelt in de eerste plaats dat hun stage goedgekeurd wordt door de dienst internationalisering van hun universiteit of hogeschool. Het veronderstelt ook dat er voorgaand overleg is over de condities die deze samenwerking mogelijk maken.

Hiervoor kan contact opgenomen worden via

[email protected]

lid worden

Wie het gedachtengoed en de activiteiten van onze vzw IMPORE genegen is kan ook lid worden van onze vzw. Het volstaat om éénmaal per jaar 75 € te storten op het rekeningnummer van onze vzw: BE11 7360 4326 0448 met vermelding “lidgeld” en dit vóór 31 maart van het betrokken jaar.

giften

Financiële steun uit Vlaanderen is steeds zeer welgekomen.

Dit kan door te storten op:

+ Ofwel het KBC-rekeningnummer BE11 7360 4326 0448 van onze vzw: IMPORE

+ Ofwel het rekeningnummer BE84 4358 0341 0159 van de vzw VIA Don Bosco, 1080 Brussel (fiscaal attest vanaf 40 Euro per jaar) Belangrijk te vermelden als mededeling: 5099 IMPORE – RWANDA

Hartelijk Dank !!!

getuigenissen

“Wij hebben deze week kennis gemaakt met het project Chez Marraine en zijn enorm onder de indruk over de kracht en inzet om die baby’s in crisissituaties op te vangen. Ze zijn zo warm omringd, om kippenvel van te krijgen.👌👍 voor heel de equipe. We hebben enorm veel respect voor jullie.”

Christine Maeseele

“Echt fantastisch wat jullie doen! Ik denk dat ik nog veel traantjes ga laten. Love is the answer 💜

Raissa Verdickt

‎”Leerrijk, confronterend & vermoeiend maar zo dankbaar om de families van 4 leerlingen vandaag mee te mogen bezoeken. Heel de namiddag hebben Luk, juf Ria, tolk Robert en ik heuvels op en af gereden om tot bij deze families te geraken. 

Heel leuk om te zien dat Ria haar levensdroom werkelijkheid ziet worden en ik hier getuige van mag zijn”.

Jeroen Jongeneelen

Sponsors

Onze vzw en onze partner NGO in Rwanda worden door een grote verscheidenheid aan organisaties, overheden, familie en vrienden gesteund. De subsidies van sommige Gemeentelijke Raden voor Ontwikkelingssamenwerking richten zich hoofdzakelijk op één bepaald deelproject. Zo was de uitbouw en duurzame investeringen van Chez Marraine niet mogelijk geweest zonder de steun van de GROS van Herent, Sint-Katelijne-Waver en Hoeilaart. Ook Bouworde Vlaanderen en zijn vrijwillig(st)ers alsook de Rotary Club Beveren hebben hierin een serieuze bijdrage geleverd. Wij appreciëren enorm hun sponsoring over meerdere jaren. De stortingen bij VIA Don Bosco dragen vooral bij tot het financieren van de werkingskosten ervan. Deelname aan de Music for Life-campagne van Studio Brussel heeft hiertoe eveneens bijgedragen.

Dankzij de jarenlange steun van de gemeenteschool De Stip in Linden, Paridaens LO in Leuven, de GRIS van Lubbeek en meer recent de vzw KIMIAF en de Rotary Clubs van Gent en Aalter, kon de infrastructuur van de rurale basisschool in Simbi aanzienlijk uitgebreid worden en wordt steun verleend aan de 200 armste leerlingen van die school.

Oud-Heverlee (via de Wereldraad en de zomerfeesten) is al jaren de belangrijkste financier van ons project Handhygiëne in Gezondheidscentra. Het voedingsproject is gestart met een subsidie van de provincie Vlaams-Brabant (via KUleuven) en wordt sedertdien door diverse benefietacties ondersteund. Wij danken hierbij speciaal de studenten geneeskunde van UGent en VUB en van enkele afdelingen van Thomas More (Lier) en KdG (Antwerpen) voor hun acties ten voordele van meerdere van onze projecten in Rwanda.

Onze partner NGO in Rwanda heeft reeds een paar onderzoeksprojecten uitgevoerd (opvolging van prematuren na ontslag uit het ziekenhuis en retinopathie bij prematuren). We zijn Dr. Louis Ide (Gent) en Dr. Stefaan Desmedt (Mechelen) blijvend erkentelijk voor hun steun om deze projecten te realiseren. In dit kader vermelden we ook graag de bijdrage hierin van de Catholic University of Rwanda en LUMOS.

Vlaams Brabant
Provincie Antwerpen
Gemeente Hoeilaart
Stad Deinze

Oudercomité van:

De Stip
Oud-Heverlee
Herent
Sint Katelijne-Waver
Lubbeek
Rotary Beveren-Waas
Kimiaf
Rotary Gent
Lions Club Ijsedaal Tervuren
Abdij St-Sixtus Westvleren
DBTL
Zorgnet ICURO
Pijler
Paridaens
DBTL
Nederlands NL English EN